martes, 12 de noviembre de 2013

VORA LA MAR ÉS NADA

 
Vora la mar és nada l'estimada,
i és olorosa de ruisim marí;
té els canvis de la mar en la mirada
i lliure es gronxa per  un blau camí.

Compta les veles a la matinada,
veu a la tarda el cuejant botí,
d'un so de mar és a la nit bressada;
i el meu plany no li vaga de sentir.

Amor, ensenya'm una veu novella
de pro virtut: no pas cantarella
de l'aigua al vent o damnejant esculls:

que la bon recer de l'oblidada quilla
em valgui el so difós de la conquilla
quan serem sols i aclucarem els ulls.
 
La paraula del vent (1914)

1.     Parafraseig del poema
 
En al primera estrofa: Josep Carner, explica que la seva estimada va néixer vora la mar, que te una mirada profunda, ja que amb aquesta mirada transmet emocions. Explica que la seva estima és perdurable per aquest motiu en cada vers de la primera estrofa aporta alguna caracterització de l’estimada però comparant-la amb el mar.

A la segona estrofa: explica com a la nit li ve el seu record i pensa amb ella. Segueix la comparació de l’estimada i el mar. Pel matí veu les veles dels vaixells que marxen, per la tarda veu com pesquen els pescadors i a la nit es deixar portar pel soroll del mar.

A la tercera estrofa expressa que no vol un amor exaltat, vol un de més senzill, més íntim i seré.

Per acabar, a la quarta estrofa descriu les bones sensacions que sentia quan estaven els dos sols i com se sentia de be quan al seu costat.
El significat del títol és molt important.

2.  Situar el poema en el seu llibre
 
Vora la mar es nada junt amb altres poemes van ser publicats a l'any 1914 al llibre "La paraula en el vent".
L'autor del llibre, i també d'aquest poema és Josep Carner. Va ser escrit durant el moviment noucentista, principis del segle XX que va acabar al 1923 amb el cop d'estat de Primo de Ribera. Aquest llibre va ser escrit després d'un desengany amorós que va viure en els anys que va ser escrit. En aquest poemari hi ha un rerefons biogràfic. El desengany amorós que va patir, ell estava "enamorat" d'Anna Domènech i Ballester, filla de l'arquitecte Eduard Domènech i Muntaner. Aquest poema és en un dels pocs en el que es mostren senyals d’aquesta història amorosa de Carner. L'objectiu d'aquest poema no es que ens pensem que ens parla del mar, ja que el mar és una excusa per parlar de la dona de la que s'havia enamorat, perquè Anna havia nascut a Canet és a dir molt a prop del mar, d'aquí el títol de l'obra, és un joc literari, el que Carner fa és poetitzar un mar irreal, tranquil i controlat, element que respon a l'esperit noucentista. Com podem veure la primera frase ja ens diu "Vora la mar és nada l'estimada", és a dir al mar va néixer la meva estimada. És un poema amorós, fa un cant a un amor sensible i íntim.

3.    Anàlisi formal
 
Aquest poema és un sonet que consta de dos quartets i dos tercets. Són versos decasíl·labs d’art major i de rima consonant que presenta el següent esquema:
ABAB ABAB CCD EED
El tema del poema és l’amor.
Les figures retòriques que troben són:
·         Derivació de mar i marí
·         Metàforaà“es gronxa per un blau camí” (v.4)
·         Antítesis de matinada i tarda
·         Hipèrbatonà”un so de mar a la nit bressada” (v.7)
·         Metàfora i apòstrofeà”una veu novella” (v.9)
·         A l’última estrofa hi ha una al·literació del so [k]


4.    Conclusió
 
Vora la mar es nada és un poema que consta de 14 versos i que parla d’amor.  Parla de la seva estimada comparant-la amb el mar ja que aquesta va néixer a Canet, prop del mar. Utilitza metàfores i comparacions per parlar de la seva estimada. Carner obre el seu cor i mostra els seus sentiments desprès d’haver passat un desengany amorós. És un poema que forma part de La paraula del vent i esta escrit en la etapa noucentista. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario